skottland

Här kommer vi att skriva  olika saker om skottland


Areal: 78,772 km2

Invånare: 5 254 800

Tidszon: UTC+01:00

Religion: Kristendom

Statsskick: Riksdel i en konstitutionell monarki


Många har nog åtminstone en gång i livet funderat på Loch Ness-odjurets vara eller icke-vara. Eller hur det kommer sig att skottar började bära kilt? Och över vad det där Mac innan efternamnet egentligen betyder? 


Mystik, historia och grönskande landskap har länge varit Skottlands främsta turistikoner. Och det med all rätt, för den besökare som kommer hit just för det lär inte bli besviken. Ett bra sätt att upptäcka allt det här är med bil. Skottland tar upp en tredjedel av britternas yta, men har endast fem miljoner invånare. Det gör att man därför ofta har en storslagen kuliss av majestätiska borgar, gröna kullar, dimmiga berg och hedar för sig själv. Men Skottland är inte bara ödslig natur, här finns också storstäder som pittoreska Edinburgh och Glasgow, som de senaste åren har lyft sig från en nedgången industristad till en framåtblickande metropol.


Den engelska drottningen Elisabeth II är drottning även här. Ända från de bördiga jordbrukslandskapen i lågländerna till högländernas vilda landskap. En mängd blodiga slag mellan engelsmän och skottar har under historiens gång handlat om vem som ska bestämma här uppe. Och även om många skottar numera gillar sina engelsmän så är de flesta ändå stolta lokalpatrioter som inte kan låta bli att dra ett skämt om grannarna när de kommer åt. Sedan 1999 har Skottland ett eget parlament, men det finns fortfarande många som vill att regionen ska vara helt separerad från resten av Storbritannien.